TILBAKEMELDING INNEN 48 TIMER

Hvordan vurderer vi risiko i en usikker tid?

 I regjeringens budsjettforslag for 2025 står Forsvaret og politiet sentralt i arbeidet med å styrke Norges nasjonale sikkerhet.

De siste års kriser som pandemien, krigen i Ukraina og økende globale spenninger har gjort det tydelig at vår "forsikringspremie" – investeringene i sikkerhet – vil øke. Men hvordan vurderer vi risiko i denne usikre tiden?

Først publisert i FVN

Opplevelse av overhengende risiko.

Vi baserer ofte våre vurderinger på hvor lett informasjon kommer til oss. Når nyhetsbildet domineres av krig, terror og cyberangrep, oppfattes disse truslene som mer sannsynlige. Dette kan forklare regjeringens prioritering av økte bevilgninger til Forsvaret. Tilsvarende oppleves kriminaliteten i samfunnet som økende – dermed ser vi behovet for økt satsing på politiet.

Generasjon krise er forberedt.

Vi sammenligner fremtidige hendelser med tidligere erfaringer. For tidligere generasjoner var andre verdenskrig et dominerende minne. For generasjon X, Y og Z er pandemien den definerende krisen. Dette har endret vår forståelse av hva en krise er, og påvirker beslutningstakernes syn på nødvendigheten av økte investeringer i beredskap. Eller som Aristoteles sa det: «Det er sannsynlig at noe usannsynlig vil skje»

Forankring i risiko – er den riktig?

Spørsmålet er hvordan vi vurderer beredskapen som tilstrekkelig. Vi forankrer våre vurderinger naturlig i NATOs krav om 2 % av BNP på forsvar eller politiets mål om 2 tjenestepersoner per 1000 innbyggere. Men er disse målene fortsatt relevante i møte med morgendagens trusler? Moderne trusler, som cyberangrep, kan kreve nye prioriteringer. Den teknologiske utviklingen med mindre, rimelige våpensystemer endrer slagmarken. AI kan skape de samme utfordringene i både fred, krig og krise.

Forsterket beredskap på Sørlandet

Kristiansand har fått økt nasjonal betydning etter at Forsvarets Befalsskole ble flyttet til Kjevik, og Agder heimevernsavdeling HV-07 er tilbake på beredskap. Universitetet i Agder har anerkjente forskningsmiljøer innen sikkerhet, mens nødetatene er samlokalisert i operasjonssentralen i det nye politihuset. Kristiansand vil også spille en sentral rolle ved mottak av forsterkningsressurser fra Europa sjøveien i en fremtidig krise.

Forsikringspremien har økt - men vi ser ut til å være predisponert til å undervurdere risiko. Løsningen er utvikling av et sterkt Totalforsvar - med økt samvirke mellom forsvar, nød- og beredskapsaktører og ikke minst næringslivet. I Agder ligger nå alt til rette for å skape morgendagens beredskap.

Er vi forberedt på det usannsynlige?